Uso di alcuni estratti vegetali come bio-erbicidi

Ebadi Mt; Carrubba A

Risultato della ricerca: Paper

Abstract

[automatically translated] Weeds compete with crop plants for light, nutrients, water and space, and strongly affect agricultural production both in terms of quantity and quality. Normally the weeds are able to absorb and use the water and nutrients more rapidly and effectively of the main crops, accrescendosi faster of these, until, sometimes, to inhibit the development of all. Over time, some pests have developed mechanisms of resistance to herbicides commonly used. This acquisition, together with the need to find solutions to the problem of weed management also in organic farming conditions, It opens the way to the need to find new techniques and methods of intervention to minimize the use of synthetic herbicides. Numerous researches conducted worldwide have shown that the use of extracts of some aromatic and medicinal plants (MAPs) can constitute an alternative technology and eco-friendly for weed control. In this paper we report the first results obtained from the tests carried out during 2013 in order to verify the effectiveness and the usability of water extracts obtained from some MAPs in the fight against several of the most widespread weed of cultivated fields. use of some aromatic and medicinal plants extracts (MAPs) can constitute an alternative technology and eco-friendly for weed control. In this paper we report the first results obtained from the tests carried out during 2013 in order to verify the effectiveness and the usability of water extracts obtained from some MAPs in the fight against several of the most widespread weed of cultivated fields. use of some aromatic and medicinal plants extracts (MAPs) can constitute an alternative technology and eco-friendly for weed control. In this paper we report the first results obtained from the tests carried out during 2013 in order to verify the effectiveness and the usability of water extracts obtained from some MAPs in the fight against several of the most widespread weed of cultivated fields.
Le infestanti competono con le piante coltivate per la luce, gli elementi nutritivi, l'acqua e lo spazio, e influenzano fortemente le produzioni agrarie sia sotto l'aspetto quantitativo che qualitativo. Normalmente le infestanti riescono ad assorbire e utilizzare l'acqua e gli elementi nutritivi più rapidamente ed efficacemente delle colture principali, accrescendosi più velocemente di queste, fino, talvolta, ad inibirne del tutto lo sviluppo. Nel corso del tempo, alcune infestanti hanno sviluppato meccanismi di resistenza agli erbicidi comunemente utilizzati. Questa acquisizione, unitamente alla necessità di reperire soluzioni al problema della gestione delle infestanti anche in condizioni di agricoltura biologica, apre la strada alla necessità di trovare nuove tecniche e modalità di intervento per minimizzare il ricorso agli erbicidi di sintesi. Numerose ricerche svolte in tutto il mondo hanno evidenziato come l'uso di estratti di alcune piante aromatiche e medicinali (MAPs) possa costituire una tecnologia alternativa ed eco-compatibile per il controllo delle infestanti. Nel presente lavoro si riferiscono i primi risultati ottenuti dalle prove svolte nel corso del 2013 allo scopo di verificare l'efficacia e le potenzialità d'uso degli estratti acquosi ottenuti da alcune MAPs nella lotta contro diverse tra le più diffuse infestanti dei campi coltivati.
Lingua originaleItalian
Stato di pubblicazionePublished - 2014

Cita questo