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Luca Settanni

Associate Professor

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20032020
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Risultato della ricerca 2003 2020

2019

Biotecnologie applicate alla valorizzazione della “Pagnotta di Piana degli Albanesi”

Gaglio, R., Settanni, L. & Cirlincione, F., 2019, In : TECNICA MOLITORIA. 03, pag. 48-64 17 pag.

Risultato della ricerca: Article

3 Citazioni (Scopus)
pizza
sourdough
Lactobacillus
starter cultures
Lactic Acid

Development of an ad hoc starter culture for the production of functional raw ewes’ milk cheeses through the addition of grape pomace powder

Settanni, L., Guarcello, R., Moschetti, G., Gaglio, R., Barbaccia, P. & Francesca, N., 2019, Microbial Diversity as a source of novelty: Function, adaptation and exploitation. pag. 162-163 2 pag.

Risultato della ricerca: Conference contribution

grape pomace
ewe milk
starter cultures
cheeses
powders
3 Citazioni (Scopus)
saffron
Yogurt
yogurt
Antioxidants
sensory properties

Evolution of lactic acid bacterial populations during lysine fortification of sourdough breads by addition of pistachio powder

Moschetti, G., Gaglio, R., Alfonzo, A., Settanni, L., Barbera, M., Francesca, N. & Cirlincione, F., 2019, Microbial Diversity as a source of novelty: Function, adaptation and exploitation. pag. 196-197 2 pag.

Risultato della ricerca: Conference contribution

sourdough bread
pistachios
lactic acid
breads
powders
6 Citazioni (Scopus)
Cichorium endivia subsp. endivia
endive
shelf life
leaves
Pseudomonas grimontii

Fermented Honey and Manna Ash Products: Novel Ecological Niches of Wine Yeasts

Moschetti, G., Alfonzo, A., Matraxia, M., Settanni, L., Francesca, N., Ciminata, A., Prestianni, R. & Mercurio, V., 2019, The 35th International Specialized Symposium on Yeasts. 1 pag.

Risultato della ricerca: Conference contribution

Fraxinus ornus
wine yeasts
honey
Saccharomyces cerevisiae
niches
1 Citazione (Scopus)
Dietary Fiber
Cheese
wheat bran
durum wheat
Triticum
6 Citazioni (Scopus)
Listeria monocytogenes
Vegetables
Listeriosis
Foodborne Diseases
Hydroponics
3 Citazioni (Scopus)
Cheese
Biofilms
biofilm
cheeses
lactic acid bacteria
1 Citazione (Scopus)
Chicory
endive
Cichorium intybus
microbial ecology
Ecology
1 Citazione (Scopus)
Morchella
wild edible mushrooms
Agaricales
mushrooms
storage temperature
SDS
feed formulation
Tenebrio
Powders
Insects

Sustainable sparkling base wines obtained from waste matrices of the wine and honey supply chain

Settanni, L., Gaglio, R., Alfonzo, A., Francesca, N., Matraxia, M. & Ciminata, A., 2019, Microbial Diversity as a source of novelty: Function, adaptation and exploitation. pag. 117-118 2 pag.

Risultato della ricerca: Conference contribution

supply chain
honey
wines
sparkling wines
Saccharomyces cerevisiae
grana
Thylakoids
ewe milk
Cheese
cheeses
2018
Starters
Acclimatization
Olea
Lactobacillus pentosus
Fermentation
processed cheeses
grana
milk curds
ewe milk
cheeses
13 Citazioni (Scopus)
Biofilms
typology
biofilm
Lactic Acid
milk production

Gli impasti acidi impiegati nelle produzioni dei pani tipici siciliani

Settanni, L., 2018, I GRANI DURI SICILIANI : Storia, antropologia, gastronomia. pag. 157-173 17 pag.

Risultato della ricerca: Chapter

3 Citazioni (Scopus)

Impact of packaging on the microbiological, physicochemical and sensory characteristics of a “pasta filata” cheese

Corona, O., Todaro, M., Settanni, L., Scatassa, M. L., Mancuso, I., Palmeri, M., Cardamone, C. & Mazza, F., 2018, In : Food Packaging and Shelf Life. 17, pag. 85-90 6 pag.

Risultato della ricerca: Article

Cheeses
Cheese
Product Packaging
packaging
cheeses
2 Citazioni (Scopus)
pizza
Volatile Organic Compounds
semolina
Lactobacillus
dough
10 Citazioni (Scopus)
Chicory
Cichorium intybus
shelf life
Pseudomonas
Rahnella
9 Citazioni (Scopus)
Brettanomyces
Wine
spoilage
wines
phenols
Chicory
Asteraceae
Microbial Drug Resistance
Pseudomonas
Amoxicillin
2 Citazioni (Scopus)
Ice
Fungi
Yeasts
Food
Survival
2017
25 Citazioni (Scopus)
perishable foods
Food supply
Food Chain
Food Supply
food supply chain
4 Citazioni (Scopus)
Biodiversity
Hydrocarbons
Ecosystem
Acidobacteria
Bacteroidetes
11 Citazioni (Scopus)
Cheeses
Cheese
raw milk
cheeses
sensory properties
2 Citazioni (Scopus)
Archaea
anchovies
sea salt
salt concentration
Salts
17 Citazioni (Scopus)
Sardina pilchardus
sardines
lemons
Volatile Oils
Monoterpenes

Effect of the wooden vats on traditional cheese characteristics

Todaro, M., Gaglio, R., Settanni, L., Sala, G. & Mazza, F., 2017, pag. 101-101. 1 pag.

Risultato della ricerca: Other

cheeses
Castanea
biofilm
lactic acid bacteria
chemical composition
5 Citazioni (Scopus)
Olea
Candida
Fermentation
Lactic Acid
Multivariate Analysis
16 Citazioni (Scopus)

Enteric bacteria of food ice and their survival in alcoholic beverages and soft drinks

Francesca, N., Moschetti, G., Settanni, L., Di Gerlando, R., Gaglio, R., Mahony, J., De Martino, S. & Stucchi, C., 2017, In : Food Microbiology. 67, pag. 17-22 6 pag.

Risultato della ricerca: Article

Carbonated Beverages
Alcoholic Beverages
alcoholic beverages
soft drinks
Ice
13 Citazioni (Scopus)
Lactobacillus pentosus
Olea
Lactic Acid
lactic acid
Fermentation
cheesemaking
biofilm
lactic acid
lactic acid bacteria
Lactobacillus fermentum
3 Citazioni (Scopus)
Essential oils
Daucus carota
Volatile Oils
Monoterpenes
Sesquiterpenes

Microbial diversity of traditional Sicilian cheeses

Todaro, M., Gaglio, R., Macaluso, G., Palmeri, M., Settanni, L. & Reale, S., 2017, pag. 53-53. 1 pag.

Risultato della ricerca: Other

cheeses
lactic acid bacteria
protected designation of origin
milk
dairies
ice
microorganisms
sampling
molds (fungi)
industry
24 Citazioni (Scopus)
dough
Triticum
Fermentation
lactic acid bacteria
Lactic Acid
7 Citazioni (Scopus)

Phage biodiversity in artisanal cheese wheys reflects the complexity of the fermentation process

Settanni, L., Moscarelli, A., Mahony, J., Lugli, G. A., Kelleher, P., Moscarelli, A., Van Sinderen, D. & Ventura, M., 2017, In : Viruses. 9, pag. 45- 18 pag.

Risultato della ricerca: Article

Biodiversity
Cheese
Bacteriophages
Fermentation
Hot Temperature