LA SCUOLA OFFICINA MECCANICA PRESSO IL VILLAGGIO MONTE DEGLI ULIVI A RIESI.RICOSTRUZIONE DI UN PROCESSO TRA ANALISI COMPOSITIVE E GRAFICO-GEOMETRICHE

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter

Abstract

This contribution originates from a wider research which allowed to analyse in depth both the design and geometric-compositional principles of the Scuola Officina Meccanica's building - located within the wide and structured building complex in Villaggio “Monte degli Ulivi”. A scientific integrated survey was also used that, thanks to newly-applied digital techniques, allowed to carry out a specific graphic-geometric analysis of the architectural layout. The study is developed in two parts. The first summarizes the general matters of the project, from the design to the realisation of both Villaggio “Monte degli Ulivi” and the building of the former Scuola Officina Meccanica. The second part, on the basis of the results from digital graphic functions applied to the geometry, investigates the geometric nature of the conic profiles regulating both the project and the realisation of the building.
Original languageItalian
Title of host publicationRICOSTRUIRE - 2 ARCHITETTURA - STORIA - RAPPRESENTAZIONE
Pages41-54
Number of pages14
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameQuaderni della Sezione SfeRA

Cite this